6 vaner der gør dig mindre produktiv

Kender du det med at have otte bolde i luften på samme tid? Du er ved at lave et stykke arbejde på computeren, mens du sidder og tænker madplanen igennem for resten af ugen, så ringer din telefon, og samtidig skriver du to-do listen til dagen, mens du har et andet sæt papir i gang med en brainstorm til nye ideer, hvor du også lige tager et stemnings billede af din normale arbejdssituation.

Alt for mange af os, laver tusindvis af forskellige ting, i stedet for bare at fokusere på én ting ad gangen – eller måske to, man er vel kvinde, haha. Der er intet galt i at have travlt, faktisk arbejder jeg selv bedst under press. Men der er stadig en grænse for hvor meget vi kan lave på en gang, før vi drukner i vores egen forhåbninger og mange projekter.

Hvis du gerne vil lære at bruge tiden bedre, så er det om at arbejde fokuseret og produktivt. Og jeg har her samlet 6 vaner, der gør dig mindre produktiv.

Din telefon
Selvfølgelig. Det lille apparat, der både fungere som din kalender, din indkøbsliste, huske seddel og samtidig din forbindelse til familie og venner. Vores telefon har så mange gode egenskaber, men er nok også vores største hindring i at arbejde produktivt og uden afbrydelser.
I stedet for at have telefonen liggende lige ved siden af, så læg den et sted, hvor du ikke kan se den og sæt den på lydløs, så du ikke kan høre den. Out of sight, out of mind. Brug den i stedet i dine arbejds pauser, så du har kontrol over forbruget, når du forsøger at arbejde.

Du giver dig selv for meget arbejde
Du er allerede i gang med en opgave for din chef, og din kollega kommer og beder dig om at påtage dig endnu en. Du siger ja fordi du er sød. Du har meldt dig til en fitness time inden arbejde, men hader egentlig at stå tidligt op. Du gør det bare fordi det jo er det man gør. Du har sagt ja til kaffe med naboen, når du kommer hjem fra arbejde, selvom du egentlig hellere ville slappe af eller følge op på nogle opgaver i huset.
Vi har det med at give os selv alt for meget arbejde, fordi vi tror at det er det, som regnes af os. Husk på at du ikke er et super-menneske, du er bare et menneske. Og du kan godt brænde ud, hvis du sætter for meget på tallerken.

Husk på at du gerne må sige nej. Dit ve og vel er mere værd, og du skal mærke efter om du overskud til den ekstra opgave. Tjek din egen to-do liste først, inden du går i gang med andres og vær realistisk over hvad du kan nå.

Det roder for meget
Dermed ikke sagt at du ikke kan arbejde koncentreret, bare fordi det roder lidt og der ikke er gjort rent over det hele. Men står der en gammel tallerken, en brugt kop og et par gamle boner eller andet rod på dit skrivebord, så kan det nemt distrahere dig, da du kommer til at kigge på det hele tiden. Arbejder du derimod et sted, hvor du synes er rart at være og det måske er pænt at kigge på, så bliver du mere motiveret og får dermed også lavet mere.

Spis væk fra din arbejdsplads, så der ikke kommer ekstra tallerkener og kopper. Brug lige 5-10 minutter på at rydde op, inden du går i gang med at arbejde ved din plads. Og find noget at opbevare de løse ting i, så der hele tiden ser pænt ud.

Du har ikke en plan
De fleste succesfulde mennesker, har haft en plan og nogle mål for hvor de gerne ville hen. Det kan være alt fra at du gerne vil have en lønforhøjelse inden for det næste år, du vil gerne have 5000 følgere på dine sociale mediaer, du vil gerne udgive en video en gang om ugen, du vil gerne løbe en tur tirsdag og fredag. Hvad ved jeg. Det er helt op til dig, hvordan din plan skal se ud, men bare det at have en plan, kan gøre det nemmere at føre det ud i livet. Du kan starte med et hovedmål, og derefter skrive underpunkterne til hvordan du vil komme derhen.

Hav altid din plan indenfor række vide, så du kan se den, og sæt eventuelt en dead line for hvornår de forskellige ting skal være fuldført. Beløn dig selv når du kan krydse noget af din plan, og følg den så godt du kan, uden at gå helt i baglås, hvis du er nødt til at lave nogle ændringer undervejs.

Dine madvaner
Om morgen er det nemt at starte med en lækker og sund morgenmad. Havregrød med masser af frugt og citron vand til. Men hvad så hen af dagen? Bliver du også ramt af trangen til lidt sødt eller en ekstra stor cheeseburger? Noget der ofte kan føre til en kendt fornemmelse efter den store frokost, at man egentlig hellere bare vil tage en lur – the midday slump. Det kræver næsten et helt indlæg i sig selv, men der er lige et par hurtige ting til at komme det i forkøbet.

Tag din egen frokost med, hvis du arbejder på en arbejdsplads. Så kan du selv styre hvad du spiser. I løbet af dagen så snack i frugt og nødder, i stedet for slik og kage. Sluk tørsten i vand, i stedet for masser af sukkerholdige drikke, der kun gør dig mere træt efter en times tid.

Lad vær med at sammenlign dig med andre
Noget som virkelig kan slå din motivation ihjel, er at se på hvor godt det køre for andre, hvis du selv sidder og har lidt problemer med at komme i gang. I disse social medie tider, er det nemt at sammenligne sig selv med hende den flotte, der har hus, børn, mand og stor bil. Eller hende, der lige har skrevet om at hun har scoret sit drømmejob, ved stort set ikke at lave noget. Vi kommer alle fra forskellige steder og med forskellige baggrunde, og i stedet for at gå lidt i baglås over hvor godt det går for andre, så brug det som motivation til at komme i gang selv.

Brug tid sammen med folk, der inspirere dig. Og ikke folk, du føler at du skal leve op til. Tag lidt tid væk fra din telefon, når følelsen af jalousi kan ramme dig. Husk på at de fleste kun lægger de gode ting op på de sociale media, og gemmer de dårlige dage væk. Der er garanteret også nogle derude, der er lidt misundelige over hvordan du klarer dig.

________________________________________________

Mine 6 bedste tips til de vaner, der kan blokere for din produktivitet i løbet af dagen. Ikke noget som jeg vil mene er særligt overraskende, men måske noget som du ikke rigtig tænker over i løbet af din dag.

Hvilke vaner vil du forsøge at komme af med?

Comments

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *