Hvornår er vi for meget online?

Hvornår er meget screen time, for meget screen time?

Den anden dag sad jeg og tænkte. Hvilket i sig selv jo kan være en farlig ting, men denne gang var det faktisk måske lige netop dette. Jeg havde næsten lige set dokumentaren The Social Dilemma, der helt sikkert har sat gang i tankerne hos rigtig mange. Hvis du ikke har set den endnu, så handler det helt basalt, om hvor meget facebook, instagram, twitter (osv.) holder øje med os. Hvor mange oplysninger de får på os, bare ved at vi har deres app installeret på vores mobil telefon.

Har du nogensinde oplevet, at du stod og snakkede med din veninde om de fedeste støvler, som du så den anden dag på Strøget? Og så prøvet, at de dagen efter, dukkede op som reklame hver gang du brugte facebook? Det er ikke helt tilfældigt, for Siri lytter med – selvom du har slået hende fra.

Og lige netop ovenstående, oplevede jeg selv den anden dag. Min mand og jeg sad i bilen og snakkede om fremtiden, og om hvorvidt den ville indholde flere børn eller ej. Da jeg så kom hjem og åbnede instagram, var der baby billeder over det hele.. Hver gang jeg gik ind i “udforsk”, så kom der billeder op af gravide maver, nyfødte babyer og smilende børn. Dét synes jeg virkelig var uhyggeligt – især da vi snakkede om at vi netop ikke havde lyst til flere børn som det ser ud lige nu..

En anden ting, der virker kan skræmme mig over nutidens teknologi, er hvor meget det smitter af på vores børn. Der gik ikke længe, før Oskar begyndte at “swipe” når han havde en telefon i hånden, da han fik en legetøjs telefon af mine forældre, vidste han med det samme at den skulle op til øret, og han kan zone helt ud hvis han ser et afsnit af sin yndlings tegneserie. Det er skræmmende, at han i en alder af snart to år, allerede har så meget teknologi inde på sit liv.

Meget af ansvaret, ligger selvfølgelig på os forældre. Bruger vi vores telefon for meget, når vi er sammen med vores børn? Tyr vi for ofte til den nemme løsning, med at lade en skærm underholde, når vi selv er trætte efter en lang arbejdsuge? Er vi for gode til at holde aktiviteterne indenfor, i stedet for at nyde den friske luft og lade dem plaske rundt i mudder?

Jeg har haft rigtig mange overvejelser omkring teknologi og sociale medier. Selvom jeg bruger de sociale medier rigtig meget, og det har været en del af mig og min hverdag i mange, mange år, så kan jeg stadig godt se at det ikke er en super sund udvikling, hverken for mig, min familie, venner eller mit barn.

Hvor ofte har du ikke siddet på café med en god veninde, snakket om løst og fast, og hvis der så lige er stille i to sekunder, så hiver hun sin telefon frem for at kigge på facebook eller instagram? Eller du mærker din vibrere i lommen, og hiver den med det samme op, for tænk nu hvis du gik glip af noget?

Hvordan kunne vi leve uden teknologien før?
Hvordan klarede vores forældre sig, uden en smart phone ved hånden?

Hvis du skal være ærlig, er nogle af dine tydeligste barndomsminder så ikke, at du leger udenfor i træerne sammen med dine venner? I sjipper, hopper i hinkeruder, klatre i træer, leger røvere og soldater. Gør nutidens børn det? Eller sidder de bare foran fjernsynet med det nyeste spil til den nyeste playstation, mens de tjekker notifikationer på den nyeste iPhone?

Jeg har i hvert fald fået nok.

Og ja, jeg ved godt at jeg er på både facebook, instagram og har en blog, som en gang i mellem opdateres. Men jeg har skåret utrolig ned på min aktivitet på de sociale medier, da jeg netop gerne vil bruge noget tid på min søn og hans far. Jeg vil gerne være til stede. Jeg vil ikke sidde om tyve år, når Oskar er flyttet hjemmefra og være ked over at jeg ikke fik givet ham nok, og han egentlig bare var efterladt til tv og leg alene.

Vi skal være der for vores børn. Vi skal være der for vores familie. Vores venner. Vær til stede med din veninde på caféen, snak uafbrudt med din kollega, få et forhold til din nabo. Hyg jer, drik vin, snak. Sluk telefonen. Instagrams opdateringer skal du nok nå, og hvis ikke.. Er det så så slemt?

Det hele kan måske lyde en smule frelst. Og du vil stadig se mig opdatere min instagram profil. For jeg kan godt lide det. Jeg synes at det er sjovt. Men jeg vil gerne lægge telefonen fra mig, når mine nære er omkring mig. Efterhånden synes jeg at de sociale medier tager for meget over i vores liv. Og jeg tror at mange er enige, da jeg oftere og oftere hører om folk, der tager en “detox” fra de sociale medier. Eller skal snakke med psykolog, fordi de har fået så dårligt selvværd over hele tiden at sammenligne sig selv med andre på instagram.

Noget man jo også skal huske ved de sociale medier, er at det tit kun er glansbilleder, som man ser. Der er selvfølgelig profiler, der deler ærligt ud om ulemperne ved ekstreme vægttab, fødselsdepressioner, stress, angst og alt andet, der kan være hårdt. Men jeg vil næsten vove at påstå, at de fleste kun viser glanssiden frem, da det er det som sælger. Folk vil se hvor godt det går. De vil se pæne ting.

Jeg vil se ægte ting. Jeg vil se min familie.

Vi er for meget online. Så sluk computeren, telefonen og fjernsynet. Og brug noget tid med din familie.

Comments

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *