Sådan får du et bedre forhold til dig selv

23. juni 2017EmmaEngmark

Som du måske kan huske at vi snakkede lidt om i dette indlæg, som jeg skrev efter at have set et par afsnit af “Petra elsker sig selv”, så kom vi lidt ind på det med at elske sig selv som man er. Her den anden dag, så jeg igen et afsnit af serien, denne gang gæster Irina i serien, hvor hun her skal lære Petra at give sig selv komplimenter og på den måde blive gladere for sig selv. Dette er noget som jeg tit har hørt før – blandt andet fra to lydbøger: “sådan får du Ole Henriksens hjerne” og “Elsk dig selv og bliv elsket” af Joan Ørting. Her kommer de nemlig ind på lige netop dette, en del gange.

Du skal elske dig selv, før du kan blive elsket af andre.

Og selvom dette kan lyde lidt hårdt, så giver det egentlig ret god mening. Det vigtigste forhold du nogensinde kommer til at have, er nemlig forholdet til dig selv. Og fungere det ikke optimalt, så er der stor chance for at de andre heller ikke fungere.

Jeg kan ikke være den eneste, der før har haft en sød kæreste, som jeg egentlig var glad for. Men hans syn på sig selv, hans tvivl på sig selv og sure tanker, endte med at ende forholdet. Og jeg må desværre indrømme at jeg også har været den, der hele tiden snakkede dårligt om mig selv og alle de ting, som jeg ikke kunne. Alt det, gjorde mig forfærdelig ulykkelig. Og en ulykkelig mig, er ikke sjov at være sammen med. Og det endte et andet forhold. Så der er noget om snakken. Du er nødt til at elske dig selv, før du kan blive elsket af andre.

Nu skal jeg ikke sidde her og lyde som en selvhjælps guru. Men jeg vil alligevel sige, at jeg efterhånden har fået rimelig styr på hvad man kan gøre, for at få et bedre forhold til sig selv. Og i dag tænker jeg at dele nogle af disse tips med jer.
Nogle af dem, kan måske virke lidt fjollede. Og I kan tænke, at det ikke har nogen betydning for jer. Men giv det en chance. Jeg mente selv at noget af det, var lidt noget pjat. Men det er endt med at blive det, der har haft den største indflydelse på mig.

4 ting du kan gøre, for at få et bedre forhold til dig selv.

 • Ros dig selv og sig det højt.
  Komplimenter er noget af det bedste af få (og give) så hvorfor ikke begynde at give dig selv et kompliment. Hver dag. Dette er noget, som jeg første gang hørte fra Ole Henriksen. Ole fortæller sig selv hver morgen, at han er smuk og dejlig. Faktisk gør han det hver gang han ser er spejl. Og kender du et menneske, der virker gladere end Ole? Dette var noget, som jeg i starten havde rigtig svært ved. At fortælle sig selv at man er smuk, mens man kigger sig selv i øjnene, kan være svært. Det må det også gerne. Du skal bare fortsætte. Jeg hviskede det nærmest til at starte med, hvor jeg i dag kan sige det med selvsikker stemme. For du er smuk og dejlig. Og hvis ingen andre vil sige det, så sig det selv. Og tro på det.
 • Hav tillid til dig selv.
  Jeg har tit haft tanken “det kan jeg ikke”. Om hvad, kunne være mange ting. Nej, jeg kan ikke gå i den kjole, jeg ser for tyk ud. Nej, jeg kan ikke holde en tale foran alle de mennesker. Nej, jeg kan ikke sige fra overfor den kollega, for han bliver bare sur. Stop, stop, stop. Du kan godt. Jeg kan godt. Hav tillid til dig selv. Der er intet som hedder “den kan jeg ikke have på, den sidder ikke godt på mig”. Sludder. Hvis du synes at kjolen er pæn, så tag den på. Hvis du synes at crop tops er flotte, men ikke vil vise mave, så tag et par højtaljede bukser på. Der findes altid en måde i mode verden, for mode er for alle. Når det kommer til mennesker, så er det noget, der kan tage tid. Men igen, må du stole på dig selv. Nu arbejder jeg til daglig som chef for 6 mennesker, og det var en utrolig skræmmende opgave til at starte med. For hvad nu hvis jeg ikke kunne klare opgaven? Hvad nu hvis de andre ikke kunne lide min måde at gøre tingene på? Hvad jeg har lært, er at jeg gør det, som jeg mener er rigtigt. For jeg stoler på at jeg kan klare mine opgaver på den måde, som jeg mener er bedst. Og ni ud af ti gange, så er det også tilfældet. Fejler jeg, så må jeg indrømme min fejl og lære af det. Det er ikke værre end det og det gør dig ikke til et dårligere menneske.
 • Gør noget godt for andre.
  Noget som kan styrke dit humør og derfor også hele din dag, er at gøre noget godt for andre. Er andre glade omkring os, bliver vi også gladere selv. Humør smitter. Det kan enten være at gøre noget godt for en ven, eller en fremmed som en hjemløs på gaden, men bare det at gøre noget godt for andre, kan have en god og positiv effekt på dig. Prøv at stræb efter at gøre en god ting om dagen. Køb blomster til din veninde, lav mad til kæresten, køb “hus forbi”, hjælp en kollega med de ekstra opgaver, doner penge. Alt tæller. En god gerning, vil gøre dig gladere og du kan klappe dig selv på skulderen over dit gode stykke arbejde, der helt sikker vil styrke din kærlighed for dig selv.
 • Erkend dine styrker og svagheder.
  Vi har alle personlige træk, som er stærkere end andre. Og her er det vigtigt at lære hvilke styrker du har, og hvad du måske ikke er så god til. På mig selv kan det for eksempel være en styrke at jeg er god til at arbejde under press og der skal meget til at hyle mig ud af mit arbejde, når jeg først er kommet i gang. Til gengæld kan en af mine svagheder være, at jeg lukker lidt af for mine kollegaer, når jeg så er under press. Samtidig har jeg et rimelig stort temperament. Det er dog noget som jeg har arbejdet rigtig meget med, og som jeg vil sige at jeg er blevet rigtig god til at styre i dag. Ved at finde de ting, som du måske ikke er så stolt over ved dig selv, som for eksempel et stort temperament, er det også lettere at arbejde med det og vende det til en ting, som du faktisk godt kan lide. Jeg har før godt kunne få det lidt dårligt over at jeg har haft tendens til at snerre af folk, der ville hjælpe mig. Det har givet mig så dårlig samvittighed bagefter, og været en ting, der gjorde at jeg ikke var helt tilfreds med min egen personlighed. Det er også noget som jeg har arbejdet med, og noget som jeg i dag kan sige jeg er stolt over at håndtere så godt som jeg gør.

Selvkærlighed kan være mange ting. Og jeg vil bestemt mene at alle kan lære, at elske sig selv. Disse fire tips, er noget som jeg selv lever efter rigtig tit. Selvudvikling kan også være med til at styrke forholdet til dig selv, blandt andet ved at erkende sine styrker og svagheder. Men det synes jeg næsten at vi skal tage op en anden dag, da det er lidt et andet emne.

Har I selv nogle tips eller tanker om selvkærlighed? 

Jeg håber at I alle får en dejlig fredag og en god start på weekenden.

1 Comments

 • 4 steps til et mere positivt liv – Kaffe og kjoler

  5. juli 2017 at 20:17

  […] lære at tilgive sig selv, vil jeg klart mene er det vigtigste. Som vi også har snakket lidt om i dette indlæg, så er dit forhold til dig selv, et af de vigtigste forhold du nogensinde vil have. Du har […]

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Post Next Post