Starten på min minimalistiske livsstil

Du har så meget tøj i dit skab, men du har intet at tage på. Du har så mange forskellige film at se, men ved ikke hvor du skal starte. Du har så mange forskellige kaffe kopper, men bruger kun den ene. Du har en skuffe fyldt med ting, du ikke en gang ved hvad er. Du har så mange tasker gemt ind under sengen, som du aldrig vil gå med, men gemmer fordi det var en gave. Du har så mange spil og bøger, men ingen af dem bliver brugt. Du har så mange ting liggende på dit skrivebord, at du knap nok kan komme til.

Lyder det bekendt?

Det gjorde det i hvert fald for mig. For fem år siden, så jeg dokumentaren Minimalism. Og den åbnede mine øjne for en livsstil, som jeg har fulgt lige siden. Jeg havde så mange ting, og var så optaget af hele tiden at købe nye ting, at jeg glemte det som jeg allerede havde liggende derhjemme. Jeg købte en masse dyre tasker, selvom jeg kun brugte én af dem. Hver gang jeg var ude med veninderne, blev der altid købt nyt tøj. Nye sko. Nyt makeup. Ny parfume. Nyt, nyt, nyt. Mit klædeskab kunne ikke lukke, skoene flød over det hele, mine parfumer nåede at blive gamle, før jeg kunne bruge dem op. For slet ikke at snakke om alt det makeup jeg havde..

Jeg havde så mange ting, at jeg ikke kunne bruge dem alle sammen. Og hvorfor så have dem? Hvorfor bruge tid og penge på noget, som jeg egentlig ikke har brug for? I stedet for at købe det som jeg virkelig har brug for, og så faktisk få det brugt. Hele idéen om minimalisme, lød utrolig spændende og tiltalende for mig. Og kom på det perfekte tidspunkt. Min mand og jeg skulle nemlig spare op til udbetalingen af et hus, så der var ikke plads til at købe en masse som vi egentlig ikke havde brug for.

Jeg gik i gang med at rydde ud i mine ting. Alle mine ting. Jeg gennemgik hvert enkelt stykke tøj, hvert et par sko, alle mine tasker, tørklæder, makeup, parfumer, smykker. Alle vores dvd’er røg ud. Jeg fik solgt en masse ting, sat en masse på vores opsparing. I et år, købte vi ikke noget, som vi ikke havde brug for. På under et år, havde vi skrabet ca. 130.000 kroner sammen. Og vi fik købt vores hus.

Den dag i dag, køber jeg stadig ikke tøj og tilbehør, som jeg ikke behøver. Jeg tror at jeg har købt tøj 2 gange siden Oskar kom til verden, og det er trods alt 1,5 år siden nu. I stedet for at købe bunkevis af tøj, køber jeg kun det, som jeg ved at jeg kommer til at bruge i lang tid. Gerne lidt bedre stykker, som jeg ved kan holde i mange år. Som for eksempel denne uld frakke, som jeg købte brugt for snart fire år siden og den er stadigvæk som ny.

Men er det så dét som minimalisme handler om? Nej, det er det ikke. Der er mange former for minimalisme og mange forskellige tilgange til dette. Min tilgang, er ikke så ekstrem som andres. Blandt andet fordi jeg bor sammen med min mand, der ikke har taget livsstilen til sig (ikke at han går og køber ind i massevis på nogen måde) og at vi også har vores søn, der hele tiden har brug for forskellige ting. Men det er derfor, at jeg har fundet min egen tilgang til livsstilen. Jeg har fundet en måde, der passer mig.

Jeg gennemgår ofte mine ting, for at se hvad jeg egentlig har brug for, og hvad jeg godt kan skille mig af med. 3-4 gange om året, går jeg mit klædeskab (tøj, sko og tasker) igennem og får sorteret det fra, som jeg ikke længere går med. Og heldigvis bliver bunken til Røde Kors mindre og mindre for hver gang, da jeg så småt bevæger mig hen til en Caspule Wardrobe, der passer til mig.

For mig betyder minimalisme, at jeg kun har ting omkring mig, som jeg virkelig kan lide eller som har en bestemt mening for mig. Jeg prøver ikke at holde fast i for mange ting, som jeg kun har af dårlig samvittighed (gaver, som aldrig bliver brugt for eksempel) Minimalisme betyder ikke at du mangler noget, fordi du ikke har mange forskellige ting. Det betyder bare at du kun har de ting som du skal bruge, og dem du har, er du glad for. Meget lig Marie Kondo metoden.

At jeg den gang så dokumentaren om minimalisme, ændrede helt klart mit syn på ting. Det fik mig til at indse, at jeg var meget materialistisk. Jeg købte ting, bare for at have dem. En slags status, kan man vel sige. Og mange af de ting, brugte jeg aldrig. Da jeg sorterede ud i mit tøj, mine sko og mine tasker, fandt jeg mange af dem, som jeg aldrig havde brugt eller haft på. At have skilt mig af med alle undtagen en stor og en lille taske, har ikke gjort mig ked af det eller givet mig problemer i forhold til at have lyst til at bruge en anden. Tværtimod, har det ikke bare sparet mig for en masse penge, men også gjort det nemmere for mig at vælge.

Og det er lidt sådan jeg har det med minimalisme. At have færre ting, giver dig en større frihed. Du spare tid på at vælge tøj om morgen. Skifte ting fra taske til taske. En minimalist, som jeg fornyligt opdagede på youtube Ronald L. Banks, sagde i en video, at have færre ting, fjerner en del af al det ansvar som vi bærer rundt på i hverdagen. Hvilket jeg faktisk er enig i.

Færre ting på hylderne, betyder mindre at rydde op og gøre rent. Mindre tøj i skabet, betyder færre muligheder og sparer tid. En slags kaffe kop, gør valget meget nemmere. Så at have færre ting, kan fjerne noget af dit ansvar og dine gøremål i din hverdag. For mig, er det bare én af de gode ting, som jeg har fået ud af at følge en mere minimalistisk livsstil. Jeg tror dog stadig at jeg har et stykke vej endnu.

Og den vil jeg gerne dele med dig.

Comments

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

One thought on “Starten på min minimalistiske livsstil