Sundere træstammer på sorte bønner

Godt nytår!

Jeg håber at du kom rigtig godt ind i det nye år. Selvfølgelig var det en lidt anderledes nytårs aften end normalt, men det havde vi jo alle forberedt os på. Vi skulle selv have holdt aftenen sammen med vores kære nabo, men fik nytårsaftens dag af vide, at A havde været i tæt kontakt med en corona smittet, så vi måtte gå i karantæne indtil han kunne få to tests. Så vi fejrede bare aftenen alene, vores lille familie. Men det var hyggeligt!

Vi havde bestilt lidt mad udefra, så vi hyggede os med maden, som Oskar også var fan af. Vi fyrede lidt børne venlig krudt af, til stor begejstring for Oskar, der hele aften løb hen til vinduet og sagde “se”, hver gang han hørte et brag udenfor. Han blev lagt i seng halv ni, og sov så helt til klokken seks, hvor han fik lidt vand og stod først op klokken ti. Rimelig lækkert for min mand og jeg, der først kom i seng klokken to. Jeg er stadig så overrasket over hvor pænt han tog al nytårs krudtet ved midnat, men det generede ham overhovedet ikke, da han bare sov for det hele. Det var en super vellykket aften, på trods af at den slet ikke gik som planlagt.

Da vi først fik svar på A’s corona test i går aftes, holdt jeg også Oskar hjemme fra dagplejen i går. Han kom af sted hertil morgen, hvilket jeg tror han var rigtig glad for. Og jeg kunne endelig få lidt styr på huset, der viste tydelige tegn på at vi alle havde været hjemme i næsten to uger. Det trængte virkelig. Så da der nu er orden på huset, tager jeg mig en velfortjent pause, med en af disse lækre sunde træstammer, som jeg lavede i går. Og de blev så gode, at du selvfølgelig også skal have chancen for at lave dem selv.

Hvor decideret sunde de er, det kan nok diskuteres. Men de er i hvert fald sundere end den traditionelle træstamme, som du kan købe hos bageren. Der er nemlig ingen kagerester i, de er i stedet lavet på sorte bønner og dadler. Og inden du går helt i panik over de sorte bønner, så lover jeg dig, at de slet ikke kan smages, når alt bliver blendet sammen. De giver bare en super god konsistens til mixen.

Opskriften er fra Emma Martiny’s blog, men jeg deler den også her, og har lavet et par ændringer så de blev som jeg godt kan lide dem.

Du skal bruge:

 • 1 dåse sorte bønner
 • 150 gram friske dadler uden sten
 • 1 dl mandelmel
 • 3 spsk kokosolie
 • 2 spsk kakaopulver
 • 1 tsk vaniljepulver
 • 1 tsk romessens
 • 1 knivspids salt
 • 200 gram marcipan
 • 1 dl flormelis (eller mandelmel)
 • 100 gram chokolade, ikke før mørk

Start med at hæld vandet fra bønnerne og skyl dem grundigt. Kom de afdryppede bønner i en blender eller mini hakker, sammen med dadler, mandelmel, kokosolie, kakaopulver, vaniljepulver, romessens og salt. Blend det hele til en ensartet og glat masse. Smag til med vaniljepulver og romessens, og sæt herefter massen på køl i minimum to timer.

Ælt marcipan og flormelis sammen, så marcipanen ikke er klistret længere. Rul den ud i en rektangel, gerne på et stykke bagepapir så det ikke hænger fast i bordpladen. Læg derefter bønne massen på midten, i en lang pølse og rul forsigtigt marcipanen rundt om til det hele dækker. Skær dem derefter ud i passende størrelse.

Smelt chokoladen i et vandbad eller mikroovn, og dyp træstammernes ender og læg dem på et stykke bagepapir. Opbevar i en lufttæt beholder i køleskabet.

Og så er der altså lækre træstammer, du kan spise med god samvittighed. Du kan også tilføje en smule syltetøj til massen, hvis du vil, det giver en anden sødme til træstammen. I Emma Martiny’s opskrift, skal der egentlig bruges 3 spsk kakaopulver, men jeg synes at det blev alt for stærkt og ret bittert, derfor skar jeg lidt ned på kakaoen. Samtidig kan en meget mørk chokolade også gøre enderne ret bitre, så vælg en chokolade som du kan lide at spise rent også.

Samtidig skal marcipanen rulles med mandelmel i Emma’s opskrift, men jeg synes også her, at der manglede lidt sødme og derfor ælter jeg den i flormelis i stedet. Det er bare om at prøve sig frem, så jeg håber også at du vil give den et forsøg og måske også sætte dit eget præg på den sunde træstamme.

Comments

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

One thought on “Sundere træstammer på sorte bønner