Ting du ikke skal sige til en kvinde på barsel

Så er weekenden ovre, og endnu en mandag har meldt sin ankomst. Mandage er altid lidt ambivalente for mig, da jeg også skal ’tilbage på arbejde’ efter et par dage, hvor min mand har været der til at hjælpe til med Oskar. Men på den anden side, så er det også rart at have ham alene. Han er som regel lidt mere stille og mere træt, når det bare er ham og jeg (og hunden) der er hjemme, så der er en anden ro over huset. Men som altid er weekenden bare overstået alt for hurtigt. Manden havde planer hele fredagen og søndag tog han Oskar med til tog messe med sin far, så det var faktisk kun lørdag vi havde sammen. Dog vil jeg sige at det var rart at have et par timer for mig i selv i går, hvor jeg tog en tur til Starbucks og drak en kaffe alene og i fred. Ah, det var skønt!

Anyway. Da jeg havde min gamle blog og samtidig var gravid med Oskar, lavede jeg et indlæg over ting du bare ikke skal sige til en gravid kvinde. Og det blev jeg lidt inspireret af, og kommer i dag med ting du bare ikke skal sige til en kvinde på barsel.

______________________________________________________________

 • Sådan en mandag morgen, når vækkeuret ringer klokken seks, ville jeg bare ønske at jeg var Emma, så jeg kunne være derhjemme og slappe af hele dagen. Jeg har også et vækkeur. Det ringer mellem 1-5 gange hver nat, og det kan ikke slås fra. Nogle gange er det den lette, som tager to minutter og andre gange kommer jeg først i seng halvanden time efter. Det samme vækkeur vækker mig alt mellem klokken fem og klokken otte om morgen, og jeg har igen intet andet valg end at stå op, selvom jeg måske kun har fået fire til fem timers søvn fordelt over hele natten. Så revurder lige om du egentlig gerne ville bytte nat med mig.
 • Man kan godt se at du går hjemme på barsel, med den kulør du har fået henover sommeren. Nå, du mener den kulør, som jeg kun har fået på armene og i hovedet? Den kommer af at trille barnevognen kilometer efter kilometer, da det nogle dage er det eneste sted hvor min søn vil sove. Og hvis jeg stopper, så vågner han. Jeg er kridhvid på resten af kroppen – så selvom du måske kun har haft en eller to dage på stranden, så er det stadig ren luksus i forhold til den mor, der tonser rundt i gaderne med en forholdsvis tung barnevogn. Det er ikke af at solbade, tro mig.
 • Kan du få tiden til at gå? Mit yndlings spørgsmål, som jeg får smidt i hovedet hele tiden. For det er jo bare et års ferie, at gå derhjemme med sin baby. Ikke? Udover det sædvanlige natteroderi, så skal jeg lave mad og fodre Oskar af. Rydde op efter det store griseri. Der skal skiftes ble 6-10 gange om dagen. Der skal underholdes alle hans vågne timer, så han ikke bliver sur over at jeg har den frækhed at kigge på andet end ham. Der skal ryddes op, støvsuges, vaskes tøj, handle, lave mad – for der er altså ikke rod til en huspige, der lige kommer og ordner alt det, mens jeg hygger med baby O. Hunden skal luftes, ofte i ledtog af en barnevogn, hvilket er det mest stressende på hele dagen. Der er mødregruppe, som (selvom det er piv hyggeligt) kræver en del planlægning og en masse tid. Der er læge besøg, sundhedsplejsker. Og nå ja, så skal jeg vel også selv have lidt at spise en gang i mellem? Og måske have et bad. Ja. Jeg kan sagtens få tiden til at gå. Faktisk ville jeg ønske at dagen havde sådan cirka fem ekstra timer.
 • Husk nu at sove mens baby sover. Hvis ikke du kan læse det udfra ovenstående svar, så er det meget sjældent at jeg har tid til at sove, når Oskar tager sin lur (efterhånden powernap) Der skal igen ryddes op, vaskes tøj, støvsuges, jeg skal have noget at spise, måske en kop kaffe. Jeg får listet en lur ind cirka en gang om ugen – og den varer i omkring to minutter, for så vågner baby.
 • Er det ikke bare det bedste, at være på barsel? Jeg kunne skrive side op og side ned, om hvor meget pres, der ligger på nybagte mødre, om hvor meget de skal elske at være på barsel og hvor lyserødt de skal synes det hele er. Og jeg vil faktisk tro at de sociale medier, har en stor skyld i det. Jeg kan huske at jeg selv tænkte at det at være på barsel med sin lille baby, da måtte være det bedste i hele verden. Og jeg følte mig så forkert, over det synes jeg bare ikke at det er. Jovist, det er skønt at kunne bruge så meget tid på sin baby og vi kan lære hinanden rigtig godt at kende. Men jeg savner at hele min dag ikke går op i baby. Jeg savner at stå op for at tage på arbejde, jeg savner at have kollegaer. Og jeg savner at have andet at snakke om, end bare baby. For der sker vitterligt ikke særlig meget andet end baby, når du er på barsel og det er til sidst måske en kende ensformigt. Med det sagt, så ved jeg godt at jeg sikkert kommer til at savne det, når jeg skal tilbage på arbejde i februar, men det bliver stadig rart ikke at blive sat i samme bås som barsel. Lige nu er jeg bare “Emma på barsel”.
 • Et spædbarn er det nemmeste i verden. Og denne kommentar fik jeg endda af en mand. Efterfulgt af “I burde tage ud at rejse når han lige er blevet født, der er han aller nemmest”. Havde jeg fået den i dag, så havde jeg nok svaret ham lidt anderledes end “ej, det glæder jeg mig bare så meget til”. Måske er et spædbarn det ‘nemmeste’ i den forstand at de ikke kræver så meget som for eksempel et barn på tre år. Men de er altså også de hårdeste, for de kræver mest. De kræver mest om natten og hele dagen. Og hvis der er noget som er hårdt, så er det at misse nattesøvn. En masse nattesøvn. For med mindre du selv har et barn, så ved du slet ikke hvad det vil sige at være træt. Tro mig. Og så er jeg ret sikker på at han mente et spædbarn er det nemmeste i hele verden, fordi hans kone tog over største delen af tiden. I’m sure of that.

Og til aller sidst vil jeg slutte med en anden klassiker, hvor mit svar vil give sig selv. 
“Du ser træt ud, husk nu at få sovet”.

Comments

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

One thought on “Ting du ikke skal sige til en kvinde på barsel

 1. Bolette N. ·

  Tak for et godt grin. Det trængte jeg til:). Men årh hvor kan jeg nikke genkendende til de ting – særligt klassiskeren om man kan få tiden til at gå. Jeg fik altid kommentarer om antallet af amninger. “Skal du nu amme igen?” Det er spøjst, hvordan ALLE pludselig har en mening om alt, hvad man foretager sig.

  Jeg fandt det også grænseoverskridende, når fremmede følte, at det var ok at røre ens gravide mave. Det vænnede jeg mig aldrig til:). Det er lidt som om filteret ryger i svinget, så snart der er en baby involveret.